• Nove objave

 • Najnoviji komentari

  • Arhiva

  • Prikaži sve iz kategorije

  • Prikaži sve iz kategorije

  • e-Vrtić

   Tema VII. tjedna – BROD

   Dragi roditelji i draga djeco, lagano smo zakoračili u 6.mjesec, mjesec u kojem dani postaju topliji i u kojem nam kalendarski stiže najdraže godišnje doba. I u ovom tjednu nastavljamo u morskom ugođaju te nam je tema ovog tjedna „brod“. Dignite svoja sidra te lagano zaplovite s nama kroz priču, pjesmice, recitaciju te razne aktivnosti koje smo pripremili za vas.

   Poslušajte audio priču „Mia i Luka putuju brodom

   https://www.youtube qwk4qVDg.com/watch?v= _7M

   Nakon što ste poslušali priču djeci možete postaviti pitanja, npr.

   Kako se zovu dječak i djevojčica iz priče?; Od čega su napravili brod?; Gdje su plovili?; Koga su sreli na svom putovanju?; Tko im je pomogao gurati brod?; Tko im je mahao dok su plovili?; Tko je pokušao sletjeti na njihov brod?

   Djeci možete ponuditi da naprave svoj brodić od papira, a sve što vam je potrebno je obični A4 papir ( bijeli ili u boji )

   Brod od papira

   Vjerujemo da većina vas voli plesati jer glazba u nama budi osjećaj sreće i zadovoljstva, a samim time i ples i glazba uvelike doprinosi razvoju djeteta Predlažemo vam da sada sa svojim brodićima otplovite u daaaleku Afriku uz pjesmicu „Idem brodom u Afriku“ ( Dječji zbor Perlice )

   Djeca vole pjesmice, ritam i ponavljanja. Pjesmice s rimom imaju pozitivan utjecaj na komunikaciju i govorno – jezični razvoj djeteta. Pjevanjem i recitiranjem, pjesme se lakše uče i pamte, a na taj način djeca razvijaju osjećaj za ritam jezika, intonaciju, usvajaju pravilan izgovor te obogaćuju vokabular. Ovisno o dobi djeteta pokušajte recitaciju popratiti malim, kratkim, motoričkim pokretima kao što su lupanje, pljeskanje, stupanje ili jednostavno možete osmisliti svoje pokrete.

   KORMILAR

                      K .Landeka

   KAD BUDEM VELIK KORMILAR ĆU BITI, BRODOM BIJELIM JA ĆU ZAPLOVITI.

   MENE ŽELJA PRATI OD NAJMLAĐIH DANA DA ZAPLOVIM BRODOM PREKO OCEANA

   OBIĆI ĆU MNOGE GRADOVE I LUKE SVAKOM PRIJATELJU JA ĆU PRUŽITI RUKE.

   Nakon recitacije djeci možete ponuditi igru „Slovo na slovo“.                                                                                                                               Potreban materijal: obični bijeli papir, papir u boji ( plavi ili  po želji),olovka, flomaster, ravnalo, škare

   Kroz ovu igru dijete razvija fonološku svjesnost; uočava vezu fonem – grafem, razvija predvještine čitanja i pisanja te govorne vještine  i jezične sposobnosti.

   Likovnost se kod djeteta počinje razvijati od trenutka kada ono krene istraživati svijet oko sebe. Likovne aktivnosti pružaju djeci osjećaj radosti, uzbuđenja i zadovoljstva te je njihova glavna uloga poticanje dječje kreativnosti, radoznalosti, mašte i inicijative. Djeci možete ponuditi sljedeće aktivnosti:

   Brod – otisak krumpirom                                                                                                                      Potrebno: krumpir, tempera, kist i papir.

   Upute: Kistom i željenom bojom obojati krumpir i lagano otisnuti na papir. Krugove unutar brodića djeca mogu otisnuti prstićem.

   Brodić od kutije

   Potrebno: kartonska kutija od jaja, tempere, kist slamke, kolaž papir, škare Upute: Kartonsku kutiju od jaja obojati po želji, od kolaž papira napraviti jedra  izrezati ih  i staviti na slamke koje na kraju stavljate  u sredinu kutije.

   Igre prstićima nisu samo zabavna i zanimljiva aktivnost, nego i korisna vježba kako za najmlađe, tako i za predškolce. Pokretljivost dječjih prstića je izravno povezana s mentalnim i govornim razvojem te u kombinaciji s ritmičkim pjesmicama pomaže razvoju govora, logičkog mišljenja, pažnje, pamćenja, vizualne i slušne percepcije, potiče ustrajnost te poboljšava kvalitetu igre i učenja.

   PLOVI MOREM BARKA MALA           ( šaka je okrenuta dlanom prema gore )

   LJULJA SE VESELO NA VRH VALA.    ( ljuljati lijevo – desno)

   STISNI PRSTE, NE DAJ BURI       ( sve prste stisni i savij blago u oblik  barke )

   DA TI BARKA NE PROCURI.

   Nakon što ste zagrijali male prstiće predlažemo vam sljedeću aktivnost:

   Potreban materijal: plavi papir, bijeli papir, olovka, škare, kist, tempere

   Upute: Na plavom papiru kistom obojati dlan te otisnuti na sredinu papira. Olovkom nacrtati te izrezati jedra i potom ih zalijepiti na prstiće. Iznad otiska kistom ili čak kružnim pokretima prstića napraviti oblake.

   Najbolji način učenja matematike za djecu jest kad se igraju stvarnim predmetima i proučavaju stvarne probleme. Ona između ostaloga svakodnevno klasificiraju, uspoređuju, nižu i dizajniraju. Djeca postaju mali matematičari na svoj karakterističan način – zaigrana su, neustrašiva i spremna učiti. Stječući predmatematičke vještine dijete usvaja misaone vještine koje su preduvjet za razumijevanje matematike.

   Igra: „Matematika sa štipaljkama

    Cilj: prepoznavanje brojeva te povezivanje broja i količine. Potrebno: papir, flomaster, štipaljke Ponudite djetetu papir da na njemu crta brodove. Potaknite ga da broji i imenuje određeni broj te da nakon toga na papire stavi onoliko štipaljki koliko je brodova nacrtano na samom papiru.

   U nastavku vam nudimo slikopriču „Brodić“. Zajedno sa djetetom pročitajte slikopriču. Djecu starije dobi potaknite da prepriča radnju priče uz postavljanje podpitanja kako bi mu se olakšalo samo prepričavanje.

   Za mlađu djecu predlažemo igre s vodom. Djeca rane dobi jako vole igre i aktivnosti s vodom jer im omogućuju istraživanje svojstva vode, stvaraju osjećaj ugode, djeluju opuštajuće, a također utječu na razvoj senzornih sustava ( osobito taktilne, vizualne i auditivne percepcije)

   Za sljedeću aktivnost potrebno je: posuda sa vodom, spužva ili stiropor, čačkalice, kolaž papir, škare, ljepilo. Od spužve ili stiropora napraviti plutajuću podlogu. Za jarbol neka vam posluže čačkalice na koje ćete od kolaž papira zalijepiti jedro. Kada brodići budu spremni, napunite posudu sa vodom, zaplovite i uživajte!

   Poteškoće s pažnjom i koncentracijom vrlo su česte kod djece. Djeca su vrlo energična i znatiželjna – motivirati ih da sjednu i posvete se nekom zadatku, a da im pri tom ništa ne odvlači pažnju, može biti stvarno težak zadatak. Kao i druge vještine, koncentracija se može vježbati i poboljšati, a djeca koja češće koriste ovakve i slične sadržaje brže i lakše savladavaju gradivo. U nastavku vam donosimo zabavne radne listove koje možete ponuditi djeci.

   S djecom možete i zaigrati društveno – edukativnu igru:“ Putovanje brodom“. Potrebni materijal : Malo deblji papir ili karton, flomasteri (za iscrtavanje),škare, kockica te plastični čepovi  (različite boje).

   Pravila igre: Igru možete igrati sami ili u paru. Ukoliko igrate sami kocku bacate dok ne dobijete broj 1. Ako igrate u paru svaki igrač baca dva puta sve dok ne dobije broj 1. Onaj tko dobije  na kockici 1 staje na „start“ te još jednom baca  i pomiče čep onoliko  polja koliko je dobio na kocki. Ako ste stali na polje na kojem se nalazi broj 1 zadatak je prepoznati boju  ( npr. plavo, što je još plavo?) ; broj 2 – vraćate se 2 polja unatrag; slovo B – navesti jednu riječ koja počinje sa slovom b; slovo R – rastavi na slogove riječ „brod“; slovo O – navedi riječ koja počinje sa slovom o; Pobjednik je onaj tko prvi dođe na  slovo D tj. do  CILJA!

   Nakon odigrane igre djeca mogu nacrtati brod po želji. Pitanja možete mijenjati po vlastitom izboru i tako činiti igru zanimljivijom.

   Kroz ovu igru djeca razvijaju motoričke vještine, mišljenje, pažnju, predčitalačke vještine, uče poštivati pravila te saznaju neke nove pojmove.

   Za kraj zaplešite uz vesele taktove pjesmice „ Pjesma mornara „ ( Dječji zbor Perlice )

   Uživajte u zajedničkim trenucima sa vašim najmanjima i puno pozdrava od vaših odgojitelja: Jadranke, Silvane, Gordane, Jelene i Nikole!

   Više

   Tema VI. tjedna – RIBA DUGINIH BOJA

   Draga djeco i dragi roditelji, pred nama je novi tjedan i početak novog mjeseca lipnja. Zaroniti ćemo malo u morske dubine pomoću današnje priče.

   Na uzbudljivo putovanje povest će nas ribica Srebrica.

   RIBA DUGINIH BOJA, Marcus Pfister

   Roditelji, porazgovarajte malo s djetetom o priči:

   • Kako se zove ribica?
   • Kako izgleda ribica?
   • Čime je njezino tijelo prekriveno?
   • Što je molila mala plava ribica Srebricu?
   • Je li Srebrica pristala pokloniti ljuskice?
   • Zašto je Srebrica bila tužna?
   • Kome se Srebrica potužila?
   • Što joj je savjetovala Osmokraka?
   • Što se dogodilo kad je Srebrica poklonila sve ljuskice?
   • Voliš li ti  dijeliti svoje igračke?

   Predložite  djetetu da nacrta neki dio iz priče koji mu se najviše svidio (flomasteri,drvene boje ili tempere).

   Čitanje priča utječe na bogaćenje rječnika, razvoja govornih vještina, potiče razvoj pamćenja, mišljenja i zaključivanja.

   Djeca vole pjesmice, ritam i ponavljanje. Pjesmice s rimom  imaju  pozitivan utjecaj na govorno – jezični razvoj djeteta. Evo jedna kratka i slatka pjesmica s rimom koju djeca vole.


   Pjesmica „RIBICA“  (M.Klokova)

   Djeca jako vole umakati prste i dlanove u boju, naročito najmlađi .

   • POTREBAN MATERIJAL: papir, kist, tempere.
   • Kistom obojati dječji dlan i otisnuti na papir. Prstićem naslikati ribici usta i otisnuti oko. Obojati im prstiće cijelom dužinom zelenom bojom i neka ih otisnu da naslikaju morsku travu. Balončiće isto naslikati prstićima.
   • Ova aktivnost potiče djecu na raspoznavanje boja te razvijanje kreativnosti.(slika preuzeta s Pinteresta)

   Za sljedeću aktivnost potrebno nam je

   • veća posuda s vodom, žlice, cjediljka za čaj, kamenčići, plastični ili plutneni čepovi
   • UPUTE: Sve staviti u posudu s vodom. Žlice i cjediljke služe djeci da njima vade predmete iz vode.
   • Kroz ovu istraživačko-spoznajnu aktivnost djeca uočavaju što tone, a što pliva, što je lakše, a što teže, te pri tome neizmjerno uživaju.

   Možemo nastaviti još malo istraživati. Bit će nam potrebno:

   • ljepljiva četka
   • dva podloška
   • ribice napravljene od čupave žice

   Dijete hvata ljepljivom četkom ribice i prebacuje ih u drugu posudu.Na taj način se razvija koordinacija pokreta oko-ruka i dijete razvija samostalnost. Također, vježba je dobra za razvoj koncentracije i manipulacije predmetom.

   Draga djeco, pogledajte i poslušajte zanimljivi igrokaz o hvalisavim bojama! (tekst igrokaza preuzet i prilagođen sa https://igrokazi.ucoz.com/index/boje_prijateljstva/0-36)

   BOJE PRIJATELJSTVA

   Nakon igrokaza razgovarajte s djecom o onome što su gledala, zajedno prepričajte što se dogodilo u igrokazu. Postavite im pitanja kao npr. Koja je tvoja najdraža boja? Zašto baš ta boja? Ima li tvoje najdraže boje na dugi? i sl. Možete se igrati igrica kao npr. Pronađi u ovoj sobi neke predmete žute, plave, crvene… boje. Ovisno o dobi djeteta možete otežavati igricu kao npr. Donesi mi 6 žutih kockica, Složi toranj od 7 crvenih kockica, Napravi toranj od 3 plave i 6 crvenih,  Napravi toranj od 3 plave i 6 crvenih kockica tako da crvene kockice budu ispod/iznad plavih i sl.

   EKSPERIMENT „HODAJUĆA VODA U DUGINIM BOJAMA“Ovaj vrlo jednostavan eksperiment lako ćete napraviti, a uz to ćete se i zabaviti.

   Potrebno vam je:

   • 6 staklenki ili staklenih čaša
   • Papirnati ručnici
   • Prehrambene boje
   • Voda

   POSTUPAK:

   • Složite staklenke u krug
   • U tri staklenke dodajte vodu, tako da je uvijek jedna prazna staklenka  između njih

   U staklenke s vodom dodajte 5-6 kapi prehrambenih boja (u jednu plavu, u jednu crvenu i u jednu žutu)

   Presavijte papirnate ručnike i sa njima napravite mostove između staklenki sa obojenom vodom i praznih staklenki .

   Pričekajte i pratite rezultate.

   ZAJEDNO S DJECOM ZABILJEŽITE ŠTO SE DOGODILO I KOJE SU BOJE NASTALE. U TOME VAM MOŽE POMOĆI LISTIĆ ZA OPAŽANJE KOJI SU U PRIVITKU.

   POTREBAN MATERIJAL: veća kartonska kutija,                  likovni materijali (tempere, kist, drvene boje…), škarice, nožić (samo za odrasle), ljepilo, tanki konop, kolaž papir, drveni štapići za ražnjiće, kamenčići ili  školjke

   UPUTE: Zamolite roditelje da nožićem izrežu otvore na kutiji. Na papiru ili kolažu nacrtajte i izrežite dvije ribice, morskog ježića, hobotnicu, zvijezdu,  te ih nalijepite na drveni štapić.

   Škaricama probušite rupice sa strana kutije i na dno vrećica (zamoliti roditelje) provući konop i zavezati  za akvarij. Na vrećicama odrezati ručke tako da dobijemo zavjesice koje možemo zatvoriti. Na dno staviti školjkice ili kamenčiće, ovisno što imate kod kuće.

   Ovu likovno-dramsku aktivnost smo odabrali zbog važnosti poticanja međusobne suradnje, usvajanja novih pojmova, te razvijanja mašte i kreativnosti.

   U nastavku se zabavite uz radne listiće koje smo za vas pripremili.

   Dragi roditelji, pred vama je jedna slikopriča. Kroz slikopriču dijete razvija koncentraciju i govor, obogaćuje svoj rječnik te razvija maštu i kreativnost.

   Dragi roditelji, evo još jedne vježbe pomoću koje dijete razvija kontrolu i koordinaciju pokreta, te utječe na poticanje razvoja fine motorike.

   Potreban materijal:

   • Karton
   • Marker
   • Škare
   • Plastična igla
   • Tanji konop u boji

   Osim što su zabavne i lako pamtljive pa ih djeca vole od najranije dobi, brojalice imaju bitnu ulogu u razvoju djetetova govora i razumijevanju riječi. Slušanje i ponavljanje brojalica pomaže razvoju istančanosti sluha i uče dijete prepoznavanju različitih glasova. Ovu brojalicu znamo svi, pa se, dragi roditelji, slobodno pridružite svojoj djeci i zabavite se.

   Brojalica „ EN DEN DORE“ https://juhuhu.hrt.hr/gledaj/263/en-den-dore

   Igra ima najveću ulogu u djetetovu cjelokupnom razvoju.

   Prijedlog za društvenu igru:

   • POTREBAN MATERIJAL ZA IZRADU: kocka, malo veći papir ili karton, flomasteri za obilježavanje polja, čepovi od flomastera (kao igrači)
   • PRAVILA IGRE: Kada na kocki dobijete broj 6, stanete na start, strelice pokazuju kuda trebate ići i po uputama izvršavati postavljene zadatke. Ukoliko ne izvršite zadatak, vraćate se na start.  Igru mogu igrati do 4 igrača.
   • ZADATCI: Kada stanete na mali kružić crvene boje, pljesnite dlanovima 5 puta. Kada ste na zelenom kružiću skočite kao žaba 3 puta. Ako ste na žutom kružiću oponašajte glasanje jedne domaće životinje. Na velikim krugovima se nalaze brojevi koji pokazuju koliko riječi morate izreći na slovo koje se nalazi ispod ili iznad kruga (npr. P kao ptica, Petar, pas)

   Kada dođete do cilja, prepoznajte slova po redu i dobit ćete riječ „prijateljstvo“.

   • ZA RODITELJE: Postavljajte djetetu pitanja vezana uz prijateljstvo, npr. Kako se zove tvoj najbolji prijatelj?; Zašto je on tvoj najbolji prijatelj?; Koji je prvi, a koji zadnji glas njegovog imena.? i sl.

   Kroz ovu društvenu igru djeca se uče strpljenju,kako se nositi s pobjedom ili porazom te razvijaju predčitalačke vještine,usvajaju boje,brojeve od 1 do 5.Također će saznati više o prijateljstvu i poštivanju pravila.

   Za kraj smo vam pripremili jednu lijepu pjesmicu sa željom i nadom da ste se zabavili i poneku novu vještinu stekli.Pozdravljaju vas vaše odgojiteljice: Anita ,Sandra, Tonćika, Katarina i Darija.

   Više

   Tema V. tjedna – GUSJENICA – LEPTIR

   Draga naša djeco i dragi naši roditelji, nastavljamo u razigranom i veselom raspoloženju. Za vas smo ovaj tjedan pripremili različite aktivnosti-priče, recitacije, igre, pjesme, zagonetke, likovne aktivnosti i sl. Uživajte i veselite se! Tema ovog tjedna je GUSJENICA – LEPTIR.

   Edukativnu priču Vrlo gladna gusjenica napisao je Eric Carle. Kroz priču djeca mogu razvijati maštu,upoznavati boje, učiti dane u tjednu, saznati koliko je važna zdrava i raznovrsna prehrana, kao i prirodan ciklus pretvorbe od jajašca do leptira. Priča je namijenjena djeci svih uzrasta.

   VRLO GLADNA GUSJENICA, ERIC CARLE

   Nakon poslušane priče potaknite dijete na razgovor pitanjima o likovima u priči, imenovanje dana u tjednu, boja, količinu. (npr. Tko je ovo?; Kako izgleda?; Koje je boje?; Opiši što vidiš?; Što jede gusjenica?; Je li to zdravo?; Što ti voliš jesti?; Koliko je komada pojela gusjenica?; Koji je dan u tjednu to pojela?; Znaš li koji je danas dan u tjednu?; Koliko tjedan ima dana?). Naravno, pitanja je potrebno prilagoditi uzrastu djeteta.

   Dijete uključite u čitanje priče jer na taj način utječete na razvoj djetetova govora, komunikacije, razvoja pažnje i koncentracije, razvoja mašte. Na taj način možemo uočiti dječje interese. Svoj doživljaj priče dijete može prenijeti i na papir. Za crtanje može koristiti bojice, flomastere, tempere, vodene boje…

   Životni ciklus jednog leptira dijete može napraviti na običnom kartonu (mi smo koristile kartonski tanjur, kolaž, ljepilo i pamuk).

   Na ovaj način dijete može, kroz aktivnost, usvojiti dane u tjednu.

   Uz pjesmicu Leptiri kroz različite pokrete i veseli ritam, zabavite se i uključite članove svoje obitelji.


   https://www.youtube.com/watch?v=PG6F1f_oNdI

   Društvena igra s pravilima Memory – kao što možete vidjeti iz primjera, potrebno je izrezati karton, nacrtati po dva ista lika iz priče – dvije gusjenice, dva leptira, dvije kruške, dvije šljive, dvije naranče, dvije jagode…..

   Na početku igre izmiješate kartice i okrenute posložite ih na stol. Cilj ove igre je pronaći dvije identične slike, a pobjednik je igrač koji skupi više spojenih parova.

   Društvena igra Gusjenica pričalica – za izradu je potreban karton, kolaž papir, flomaster, škare, kocka, lik gusjenice i leptir.
   Igru započinje igrač koji dobije najveći broj na kocki. Igrači se pomiču onoliko polja koliko pokazuje broj na kocki. Prilikom pomicanja figure leptira, igrač staje na ponuđeno slovo i zadatak mu je imenovati dvije ili više riječi koje započinju navedenim slovom (glasom) npr. S kao SUNCE, SIR, SRCE, SLIKA, STOLICA, SOVA, STONOGA… Kroz ovu igru djeca upoznaju slova, razvijaju fonološku svjesnost i predčitalačke vještine.

   S djecom mlađeg uzrasta također možete igrati igru riječima tako da imenujete boju, a dijete imenuje stvari, hranu, životinje i sl. koje su te boje.

   LEPTIR

   LEPTIROVA TANKA KRILA
   LJETNA KIŠA NATOPILA
   PA JE SADA LEPTIR MALI
   LJEPŠI NEGO ŠTO SMO ZNALI

   DVIJE ŠARE U SREDINI
   SJAJE SE NA MJESEČINI
   A ŽUTE SE TOČKE SKRILE
   NA KRILIMA KO OD SVILE!
   – Nada Landeka

   Zagonetke su jedan od načina poticanja logičkog mišljenja.

   Istraživanje predstavlja cjelovito učenje djeteta : razvoj senzomotorike, fine motorike, koordinacije pokreta, koncentracije i strpljenja. Ovim aktivnostima potičete djecu na istraživanje različitih materijala, tehnika, uočavanja raznih svojstava tekućine,boja…
   Aktivnosti s vodom moguće je koristiti u svako doba.
   Potrebni materijali za ovu aktivnost su: papir, flomasteri i posuda s vodom.
   Lik gusjenice ili leptira možete nacrtati flomasterom, uroniti u posudu s vodom te pričekajte rezultat. Što je veći spektar boja leptir ili gusjenica će biti veseliji odnosno šareniji.

   LEPTIR

   Za sljedeću istraživačku aktivnost potrebni su: papir, kistovi, voda, vodene boje ili tempere. Prethodno je potrebno zaštititi radnu površinu. Presavijte papir na pola i pričekajte rezultat.

   LEPTIR – istraživačke aktivnosti

   Matematička igra Odjeni gusjenicu – za izradu je potreban papir, kolaž i flomaster. Kroz igru dijete upoznaje broj, količinu i boje.

   Možete se zabaviti i uz ovu zanimljivu matematičku igru, koja također ima ulogu u razvoju fine motorike. Potrebni materijal za izradu je: karton, tuljak od papirnatih ručnika, ljepilo i trakica od bilo kakvog materijala. Starija djeca mogu pratiti brojeve po redoslijedu. Provlačenjem konopca – pratiti brojeve od najmanjeg do najvećeg ili obratno.

   Pogledajte i poslušajte igrokaz Zvrndalica
   Poslije završenog igrokaza možete s djecom pokušati ponoviti isti ili izmisliti svoj igrokaz. Zabavite se!

   ZVRNDALICA – igrokaz

   Sljedeće aktivnosti koje smo za vas pripremili važne su za razvoj grafomotorike (fine motorike šake, vizualne percepcije, koordinacije…).
   Potrebni materijal: flomasteri i papir. Na početku nacrtajte kružiće u parovima različitih boja. Dijete točkice iste boje povezuje flomasterom te boje, npr. žute točkice povezuje žutim flomasterom.

   Za sljedeću aktivnost potrebni materijale: flomasteri, papir i dva plastična čepa.
   Na papiru možete nacrtati različite likove. Pomoću dva čepa istovremeno potičite dijete da prati iscrtane linije.

   S mlađom djecom možete napraviti oblik lista ili nekog drugog predmeta sa rupicama. Cilj igre je da dijete provlači određeni predmet kroz rupice. Mi smo za ovu aktivnost koristile karton, škare, konop i plastične oblutke.

   PLES LEPTIRA

   DANAS JE TAKO
   LIJEP I SUNČAN DAN
   RAŠIRIT ĆE KRILA
   K’O PADOBRAN.

   PLESAT ĆE NISKO,
   BEZBRIŽNO LAKO
   ONDA VISOKO,
   SPORO,POLAKO.

   JER BAŠ JE MIRISALA
   LIVADA TA
   LEPTIRA VODI
   DO MALOG CVIJETA.

   PLESAT ĆE ZAJEDNO
   CIJELI DAN
   DOK SUNCE NE ZAĐE
   I DONESE SAN. Josipa Franjić Radulović

   Sljedeća igra koju smo za vas pripremili zove se Veseli prstići. Pomoću ove igre dijete razvija koncentraciju i pažnju. Kroz ovu igru oponašanja možete se dobro zabaviti.

   Veseli prstići

   U nastavku ćemo se zabavit malo s likovnim aktivnostima,

   Za izradu leptira potrebni su: kartonska kutija za jaja,flomasteri ili tempere, slamke, škare, ljepilo i karton.

   Za izradu gusjenice potrebni materijal je: kartonska kutija za jaja, flomasteri ili tempere i škare.

   S mlađom djecom možete na sljedeći način izraditi gusjenicu.
   Potrebni materijal su: tempere, škare, papir i tuljak od papirnatih ručnika.

   Društveno-natjecateljska igra – klasifikacija po boji. Ovom igrom dijete uči boje i razvija preciznost. Što je dijete starije veći je razmak od startne pozicije. Cilj igre je odgovarajući predmet ,u ovom slučaju balon, ubaciti u otvor na kutiji jednake boje.
   Prilikom izrade koristile smo sljedeće materijale: kartonska kutija, sol, tempere, baloni, škare, ljepilo i prozirne vrećice. Vi možete koristiti i druge materijale, npr. kockice, papir u različitim bojama, rižu…

   Sa svojim roditeljima možete se zabaviti i uz ovu pokretnu igru

   Draga djeco, pripremile smo i ovu natjecateljsku igru koju možete igrati sa svojim članovima obitelji.
   Potrebni materijal: papir u boji, škare i slamke.

   Natjecateljska igra

   Poštovani roditelji i draga djeco, uživajte u zajedničkim igrama i druženju. Veliki pozdrav šalju vam vaše odgojiteljice Ivona, Neđa, Regina, Ruža i Sandi!

   Više

   Tema IV. tjedna – PROMET I PROMETNA PRAVILA

   Veliki pozdrav poštovani roditelji i draga dječice!
   Nakon što ste se prethodnih tjedana upoznali s prekrasnom bubamarom, pčelom, obilježili Majčin dan, ovaj tjedan ćemo malo razgovarati o Prometu i prometnim pravilima. Budući da će mnogi od vas ubrzo krenuti u školu, morate paziti kako se ponašate u prometu, da bi bili sigurni.

   Za početak pogledajte čime se sve vozimo. Roditelji, dok gledate ovaj video možete s djecom razgovarati koja prometna sredstva prometuju kopnom, koja zrakom, a koja morem ili rijekom.
   https://www.youtube.com/watch?v=P2ogWD9tsvI&feature=youtu.be

   Djeco, znate li što su to prometna pravila? Prometna pravila postoje da bi vozači i pješaci bili sigurni u prometu. Vozila voze kolnikom, a pješaci se kreću nogostupom. Vozila ne smiju na nogostup, a pješaci ne smiju na kolnik, osim kada ga prelaze preko zebre. I vozila i pješaci trebaju stati kada vide crveno svijetlo na semaforu.
   Pogledajte što nam kaže naš prijatelj medo, nazvali smo ga „medo avanturist”, kako se treba ponašati u prometu.
   https://www.youtube.com/watch?v=mOoMHALAnUA&feature=youtu.be


   Pogledajte kazališnu predstavu „CRVENKAPICA U PROMETU” (Max teatar) https://www.youtube.com/watch?v=48pguNmxh-E&t=301s

   Slaganje kockica i puzzli, slikanje prstićima, kistom, olovkom i slično, jako je bitno za  razvoj grafomotorike. Dijete razvija motoriku i u svakodnevnim aktivnostima poput oblačenja, presvlačenja, obuvanja, vezivanja, samostalnog hranjenja, otkopčavanja i zakopčavanja gumbića i slično. Dopustite djetetu da sve ono što može činiti samo da to učini. Kroz aktivnosti grafomotorike potičemo djecu da razvijaju koordinaciju oko-ruka, vizualnu percepciju ,finu motoriku, potičemo dijete na buduće pismeno izražavanje.

   Evo još malo vježbi za grafomotoriku.

   Likovna aktivnost potiče dijete na usmjeravanje pažnje, upoznaje svijet i vlastite osobnosti, upoznaje se sa različitim materijalima i tehnikama, razvija grafomotoriku, osjet vida. Napominjemo, nije bitan konačan ishod, dopustite djeci da slobodnim istraživanjem i eksperimentiranjem različitim materijalima izraze svoje osjećaje, kreativnost i maštovitost. Idemo malo pokazati svoju kreativnost…..

   Dijete kroz igru i praktično iskustvo razvija matematički um. Susreće se s različitim pojmovima za učenje matematike kao uspoređivanje, pridruživanje, brojenje, sortiranje( boja, oblik, veličina). Kroz ove aktivnosti potičemo kod djece otkrivanje radosti i korisnost učenja, radoznalost i inicijativnost, percepciju sebe kao osobe koja može i voli učiti.

   ZAGONETKE Kroz igru potičemo djecu na razmišljanje, uživamo u različitim interakcijama, otkrivamo radost i korisnost učenja.

   POGODI TKO SAM:

   Leti zrakom, ptica nije
   zuji, brunda, kukac nije.
   Kad je žedan benzin pije –
   to pogoditi teško nije.
   (avion)

   Imam oka tri,
   al’ ni jedno ne vidi.
   Ali moje oči mnogo znače
   za pješake i vozače.
   (semafor)

   Ide ravno, pa zavije.
   Po njoj auti jure,
   po njoj ljudi žure.
   (cesta)

   U nastavku vam donosimo još malo zabavnih igara.

   Glazbu jako volimo, ona nas potiče na veselje i radost, spontane aktivnosti pokreta, pjevanja, pljeskanja. Glazbom djeca izražavaju svoje osjećaje i emocije.

   Za kraj poslušajte i zapjevajte pjesmicu
   „Čudna šuma” https://www.youtube.com/watch?v=Y8TshZQ7nqg

   Draga djeco i roditelji, nadamo se da ste uživali, šaljemo vam puno pozdrava i uživajte u svakom trenutku provedenom zajedno.

   Vaše odgojiteljice: Diana, Davorka, Jelena, Mirjana i Ljubica

   Više

   Tema trećeg tjedna – PČELA

   Draga djeco i roditelji, ovaj tjedan povesti ćemo vas na čudesno putovanje prirodom. Na tom putu dosada ste mogli susresti bubamaru. Naša bubamara ima prijateljicu koja je također kukac, ali postoje bitne razlike, ovaj kukac lezi i zuji s cvijeta na cvijet, zlatno žute je boje i proizvodi slasni med. Pogađate o kome je riječ ? …Da, to je pčela!

   Dragi roditelji pročitajte djeci slikovnicu ˝Pčelica Jelica i medo Edo˝

   Nakon priče potaknite djecu na razgovor i razmišljanje uz pitanja: Kako vam se svidjela priča? ; Tko je pčelica Jelica i kako ona izgleda? ; Gdje se nalazi dućan pčelice Jelice? ; Što se najbolje prodaje u to dućanu i čega ne nestalo? ; Kakav je to medin doručak? ; Gdje će pčelica Jelica pronaći med? ; koga je pčelica Jelica srela putem? Tko je Edo? ; Zašto je medo Edo bio tužan?; Kako je pčelica Jelica pomogla medi? Pomažete li vi prijateljima kad su tužni? Kako se osjećate kad pomažete drugima? Zašto je dobro pomagati drugima?

   Sada ćemo se malo razgibati uz pjesmicu s pokretima. Glazbenim aktivnostima pobuđujemo interes za glazbu. Potičemo razvoj slušanja i razumijevanja govora, ritma te kreativnost pokreta.

   Leti pčela malena – Tičeki

   Jedna od aktivnosti u kojoj djeca izražavaju svoju kreativnost i domišljatost je likovno izražavanje. Kako bi potaknuli dječju maštu nudimo im različite poticajne materijale i sredstva čime omogućujemo slobodu izražavanja i šaljemo im poruku da nije bitan konačan ishod, već sam proces u kojem djeca istražuju i na sebi svojstven način izražavaju i u konačnici stvaraju.

   PČELA OD KOLAŽA:

   Potrebno vam je: Kolaž papir:(žuti,bijeli i crni), škarice i ljepilo, crveni flomaster. UPUTE ZA RAD: Izrežite 3 žuta, 2 crna i 1 bijeli krug.

   Zatim bijeli krug izrežite na 2 jednake polovice.

   Složite i zalijepite krugove jedan na drugi naizmjenično sa žutim i crnim kolažom. Na kraju dodajte krila (bijeli kolaž), oči i usta.

   OTISAK DLANA – Pčela – Potrebno nam je: tempere i kist, papir, flomasteri. Upute: kistom oslikajte djetetov dlan, dlan otisnite na papir. Nacrtajte glavu,krila i ostale detalje

   Predmatematičke vještine kod djece razvijaju pažnju, koncentraciju, koordinaciju ruku i finu motoriku.

   Evo još malo grafomotoričkih vježbi za sve uzraste ….

   IGRA – PČELICA JE LETJELA

   (DIJETE SLOŽI DLANOVE U OBLIKU „pčelice”. PRAVI  VALOVITE POKRETE KAO DA LETI)          

   Odrasla osoba govori: Pčelica je letjela, na glavicu sletjela (DIJETE SPUŠTA SVOJU „pčelicu” SEBI NA GLAVU.)

   Sjedila je, sjedila i dalje poletjela. Pčelica je letjela, na mamin nos sletjela.                                                                                                                             (DIJETE SPUŠTA SVOJU „pčelicu” NA MAMIN NOS…I TAKO DALJE DOK INTERES ZA IGROM TRAJE).

   Poštovani roditelji, draga djeco nadamo se da ćete uživati u ponuđenim aktivnostima, koje uvijek možete doraditi prema vlastitim željama i mogućnostima. Puno vas pozdravljaju vaše odgojiteljice Aurelia, Ana, Virđinija, Sandra i Slavica.

   Više

   Tema drugog tjedna – MAJČIN DAN

   Dragi roditelji i djeco, približava  se Majčin dan  koji ćemo obilježiti ovaj tjedan  kroz niz aktivnosti . Pripremili smo za vas slikopriču, recitacije, igrokaze, glazbene i likovne aktivnosti te raznovrsne igre.

   Edukativna priča sa slikama koja govori o ljubavi, poslušnosti i sigurnosti.

   Neposlušno pile (nepoznati autor)

   Možete postavljati djetetu pitanja o priči: Koliko ima pilića? Koje su boje pilići? Koje je pile bilo neposlušno? Zašto? Koga je crno pile srelo? Što je obećalo mami koki? )

   Na ovaj način potičete razvoj govora, pažnje, pamćenja i zaključivanja. Možete uočiti i djetetov način razmišljanja, neke potrebe, strahove…

   Dijete može odabrati i nacrtati ono što mu se u priči najviše svidjelo. Za rad može koristiti: drvene bojice, flomastere, pastelne boje,…

   Uz pjesmu s plesnim pokretima „ Mama hvala ti“ ( Dječji zbor Bajke) djeca se mogu zabaviti s mamom i članovima svoje obitelji. https://www.youtube.com/watch?v=hs-25LIm_2c

   Zaigrajte s djecom društvenu igru kockom : “Tko će prije “. Pravila igre: U igri mogu sudjelovati do 4 igrača. Svaki igrač odabire jednu figuru za igru. Polazak je sa starta. Dobiveni broj bacanjem kocke označava koliko ćete polja pomaknuti figuricu po abecedi.

   Slovo na koje ste stali , imenujemo , može se reći i riječ koja počinje tim slovom ili ako ste došli na slova sa uputom, a to su slova C -zagrli mamu, D-poljubi mamu, F-daj pet mami, J-zagrli mamu, M-poljubi mamu, R -daj pet mami , odraditi zadane upute. Pobjednik je onaj tko dode prvi do cilja.

   Za izradu podloge potrebno je : veci papir ili karton, kolaž, flomasteri.
   Za izradu igrača potrebno je: role papira- tuljci , kolaž. Za izradu lica : papir i drvene bojice.

   Cilj ove igre je učenje prepoznavanja slova na zabavan način, potiče govor i predvještine čitanja i pisanja te potiče natjecateljski duh.

   Stihovi s rimom se lakše pamte i uče i imaju pozitivan utjecaj na govorno- jezične sposobnosti djeteta. Kako bi zabava bila još bolja osmislite pokrete kojima ćete popratiti tekst .

   Izrađujući okvir za slike dijete se likovno izražava gdje dolazi do izražaja dječja  maštovitost i kreativnost. A unutar okvira neka dijete nacrta … pa koga nego svoju mamu.

   Potrebni materijal: karton, čepovi, salvete, novinski papir, ljepilo ( materijal koji je dostupan kod kuće).

   Matematička igra „ Poklapalica“ kojoj je cilj prepoznavanje brojeva i količine, spojiti broj i količinu.

   Potrebni materijal: veći papir, kolaž, flomaster, škare.

   Igrokaz „M kao majka“ ( Majčin dan – stihovi M. Kovačevića)

   Pogledajte i poslušajte zbog čega je došlo do prepirke među slovima.

   Igrokaz ˝M kao majka˝

   Poslije završenog igrokaza možete razgovarati s djecom. ( npr. Koje si slovo prepoznao/la? Koje je tebi najdraže slovo?) Ili se poigrajte dobre stare igre ” Slovo- na slovo ” ( Pronađi predmete u prostoriji koji počinju npr. na slovo (glas) M, zatim po kategorijama: hrana , životinje na zadani glas.) Kad im postane lagano igru učinite složenijom tako da kažu riječ koja završava zadanim glasom . Ovom igrom dijete razvija fonološku svijest i predčitalačke vještine.

   PRIJEDLOG IGARA

   • Taktilna igra „ Prst u brašnu“  za razvoj fine motorike ( motorička sposobnost pisanja po brašnu).  Potrebni materijal : posuda i brašno.
   • Možete se zabaviti izrađujući šareni nakit od slamki i konca. Uzimanje sitnih dijelova slamki ima važnu ulogu u razvoju fine motorike šake. 

   Potrebni materijal: konac ili tanki konop, slamke, škare.

   • Pokretna igra „ Orijentacija u prostoru“

   Igrači su mama i dijete ( može i netko od članova obitelji) . Mama daje upute, a dijete stoji nasuprot mame. Mama kaže:

   •  stani iza mene
   • stani ispred  mene
   • skoči jedanput lijevo
   • skoči tri puta desno
   • čučni i skoči dva puta u vis
   • skoči natrag jedan put
   • i za kraj potrči mami u zagrljaj

   Predlažemo vam pjesmicu  za najmlađe koja uključuje dodirivanje prstićima. Dobro utječe na razvoj govora, pažnje, svijesti o vlastitom tijelu, a prije svega izazivaju pozitivne emocije.  Uživajte dok se igrate sa svojim djetetom.

   MIJEŠALA  MAMA KAŠICU
              
                            Miješala mama kašicu
                            u probušenom  lončiću.
                            Miješala, miješala i dječicu zvala …
                           (kružiti kažiprstom po djetetovom dlanu )
                            Pa im je davala :
                            Malo tebi , malo tebi
                            Malo tebi, malo tebi (dodirivati prst po prst)
                            a mali , trči, trči, trči i tu se sakrije !
                             (trčati prstima po ruci do pazuha ) 

                                                                      (nepoznati autor)

   • Još malo pjesme i plesa u nešto nježnijem ritmu. Uživajte!

   „Moja mama „ (Dječji zbor Pahuljice)

   Drage mame vjerojatno vam mali otisci dlanova daju dodatni posao , jer ima ih po staklu , namještaju i gdje sve ne , ali djeca će odrasti , a mali dlanovi će nestati . Zato se zabavite s djecom koristeći dlanove kao poticaj za likovne aktivnosti . Jer kad jednom odrastu  nedostajat će vam.

   Opcrtavanjem dječjeg dlana kroz likovno izražavanje  potaknuti ih  kako samostalno izraditi kao na ponuđenoj slici. Potrebni materijal: papir, drvene bojice, flomasteri, ukrasna vrpca, škare i ljepilo.

   Otisak dlana, zabava za najmlađe. Potreban materijal: tempera boje, papir, posuda (u kojoj će dijete umočiti dlan ) i ukrasna vrpca.

   Didaktička igra za najmlađeSpojite odgovarajuću boju cvijeta s istom bojom u umetaljci s ciljem prepoznavanja boja. Potreban materijal:kutija od jaja, drveni štapići, kolaž papir, škare, ljepilo.

   „  Kako čuvamo mamu“ – video

   Savjet za djecu : pomozite mamama u pospremanju svojih igračaka, sudjelujte u kućanskim poslovima.

   Kako čuvamo mamu?

   Izradite čestitku za mamu sa grafomotoričkim  vježbicama .

   Potreban materijal: papir, kolaž, flomasteri, škare, ljepilo, ukrasna traka.

   Kroz ponuđene sadržaje djeca razvijaju nove vještine , upoznaju nove pojmove, razvijaju govor, pažnju, pamćenje, motoriku, logičko zaključivanje te razvijaju nove interese i kreativnost.

   Djeco i roditelji uživajte u zajedničkim trenutcima uz velike pozdrave ! Vaše odgojiteljice Pava, Biljana, Marjana, Ivana, Sanja i Željka

   Više

   Zapeli zajedno – slikovnica za djecu

   Slikovnica za djecu o tome kako se slagati sa svojom obitelji i svijetom općenito u ovim vremenima dok smo zaglavljeni jedni s drugima. Glavni akteri su roditelji, te sestra Una i brat Teo. U ovoj slikovnici se kroz priču na nenametljiv način opisuje važnost međusobnog razumijevanja i odgovornosti. Pitanja pomažu djetetu da razjasni situaciju u kojoj se nalazimo.
   Umijeće vođenja svrhovitih razgovora nam pomaže da zajedno proživimo ova neobična vremena i da iz ove zbunjujuće situacije izgradimo bolji svijet.

   Više

   eVrtić

   Draga naša djeco šaljemo vam puno pozdrava. Nedostajete nam, želimo se s vama igrati, pjevati, crtati, skakati, smijati…

   U želji da nam ovi dani razdvojenosti prođu što prije iz tjedna u tjedan pripremat ćemo vam aktivnosti koje će vas nadamo se razveseliti, a i potaknuti vas da naučite nešto novo. Čuvajte vaše radove, kad se opet sretnemo u našim skupinama obogatit ćemo s tim radovima vaše mape.

   Čuvajte se i zabavljajte se s nama!

   Više

   BUBAMARA

   Poštovani roditelji, draga djeco!

   Šaljemo vam VEEELIKI pozdrav iz našeg vrtića!

   U želji da ove dane provedete u što boljem raspoloženju, šaljemo van nekoliko aktivnosti koje će vas razveseliti, a usput možete nešto i naučiti.

   Tema ovog tjedna je BUBAMARA. Pogledajte i poslušajte što smo pripremili za vas.

   (više…) Više