• Nove objave

 • Najnoviji komentari

  • Arhiva

  • Prikaži sve iz kategorije

  • Prikaži sve iz kategorije

  • Tema VII. tjedna – BROD

   Tema VII. tjedna – BROD

   Dragi roditelji i draga djeco, lagano smo zakoračili u 6.mjesec, mjesec u kojem dani postaju topliji i u kojem nam kalendarski stiže najdraže godišnje doba. I u ovom tjednu nastavljamo u morskom ugođaju te nam je tema ovog tjedna „brod“. Dignite svoja sidra te lagano zaplovite s nama kroz priču, pjesmice, recitaciju te razne aktivnosti koje smo pripremili za vas.

   Poslušajte audio priču „Mia i Luka putuju brodom

   https://www.youtube qwk4qVDg.com/watch?v= _7M

   Nakon što ste poslušali priču djeci možete postaviti pitanja, npr.

   Kako se zovu dječak i djevojčica iz priče?; Od čega su napravili brod?; Gdje su plovili?; Koga su sreli na svom putovanju?; Tko im je pomogao gurati brod?; Tko im je mahao dok su plovili?; Tko je pokušao sletjeti na njihov brod?

   Djeci možete ponuditi da naprave svoj brodić od papira, a sve što vam je potrebno je obični A4 papir ( bijeli ili u boji )

   Brod od papira

   Vjerujemo da većina vas voli plesati jer glazba u nama budi osjećaj sreće i zadovoljstva, a samim time i ples i glazba uvelike doprinosi razvoju djeteta Predlažemo vam da sada sa svojim brodićima otplovite u daaaleku Afriku uz pjesmicu „Idem brodom u Afriku“ ( Dječji zbor Perlice )

   Djeca vole pjesmice, ritam i ponavljanja. Pjesmice s rimom imaju pozitivan utjecaj na komunikaciju i govorno – jezični razvoj djeteta. Pjevanjem i recitiranjem, pjesme se lakše uče i pamte, a na taj način djeca razvijaju osjećaj za ritam jezika, intonaciju, usvajaju pravilan izgovor te obogaćuju vokabular. Ovisno o dobi djeteta pokušajte recitaciju popratiti malim, kratkim, motoričkim pokretima kao što su lupanje, pljeskanje, stupanje ili jednostavno možete osmisliti svoje pokrete.

   KORMILAR

                      K .Landeka

   KAD BUDEM VELIK KORMILAR ĆU BITI, BRODOM BIJELIM JA ĆU ZAPLOVITI.

   MENE ŽELJA PRATI OD NAJMLAĐIH DANA DA ZAPLOVIM BRODOM PREKO OCEANA

   OBIĆI ĆU MNOGE GRADOVE I LUKE SVAKOM PRIJATELJU JA ĆU PRUŽITI RUKE.

   Nakon recitacije djeci možete ponuditi igru „Slovo na slovo“.                                                                                                                               Potreban materijal: obični bijeli papir, papir u boji ( plavi ili  po želji),olovka, flomaster, ravnalo, škare

   Kroz ovu igru dijete razvija fonološku svjesnost; uočava vezu fonem – grafem, razvija predvještine čitanja i pisanja te govorne vještine  i jezične sposobnosti.

   Likovnost se kod djeteta počinje razvijati od trenutka kada ono krene istraživati svijet oko sebe. Likovne aktivnosti pružaju djeci osjećaj radosti, uzbuđenja i zadovoljstva te je njihova glavna uloga poticanje dječje kreativnosti, radoznalosti, mašte i inicijative. Djeci možete ponuditi sljedeće aktivnosti:

   Brod – otisak krumpirom                                                                                                                      Potrebno: krumpir, tempera, kist i papir.

   Upute: Kistom i željenom bojom obojati krumpir i lagano otisnuti na papir. Krugove unutar brodića djeca mogu otisnuti prstićem.

   Brodić od kutije

   Potrebno: kartonska kutija od jaja, tempere, kist slamke, kolaž papir, škare Upute: Kartonsku kutiju od jaja obojati po želji, od kolaž papira napraviti jedra  izrezati ih  i staviti na slamke koje na kraju stavljate  u sredinu kutije.

   Igre prstićima nisu samo zabavna i zanimljiva aktivnost, nego i korisna vježba kako za najmlađe, tako i za predškolce. Pokretljivost dječjih prstića je izravno povezana s mentalnim i govornim razvojem te u kombinaciji s ritmičkim pjesmicama pomaže razvoju govora, logičkog mišljenja, pažnje, pamćenja, vizualne i slušne percepcije, potiče ustrajnost te poboljšava kvalitetu igre i učenja.

   PLOVI MOREM BARKA MALA           ( šaka je okrenuta dlanom prema gore )

   LJULJA SE VESELO NA VRH VALA.    ( ljuljati lijevo – desno)

   STISNI PRSTE, NE DAJ BURI       ( sve prste stisni i savij blago u oblik  barke )

   DA TI BARKA NE PROCURI.

   Nakon što ste zagrijali male prstiće predlažemo vam sljedeću aktivnost:

   Potreban materijal: plavi papir, bijeli papir, olovka, škare, kist, tempere

   Upute: Na plavom papiru kistom obojati dlan te otisnuti na sredinu papira. Olovkom nacrtati te izrezati jedra i potom ih zalijepiti na prstiće. Iznad otiska kistom ili čak kružnim pokretima prstića napraviti oblake.

   Najbolji način učenja matematike za djecu jest kad se igraju stvarnim predmetima i proučavaju stvarne probleme. Ona između ostaloga svakodnevno klasificiraju, uspoređuju, nižu i dizajniraju. Djeca postaju mali matematičari na svoj karakterističan način – zaigrana su, neustrašiva i spremna učiti. Stječući predmatematičke vještine dijete usvaja misaone vještine koje su preduvjet za razumijevanje matematike.

   Igra: „Matematika sa štipaljkama

    Cilj: prepoznavanje brojeva te povezivanje broja i količine. Potrebno: papir, flomaster, štipaljke Ponudite djetetu papir da na njemu crta brodove. Potaknite ga da broji i imenuje određeni broj te da nakon toga na papire stavi onoliko štipaljki koliko je brodova nacrtano na samom papiru.

   U nastavku vam nudimo slikopriču „Brodić“. Zajedno sa djetetom pročitajte slikopriču. Djecu starije dobi potaknite da prepriča radnju priče uz postavljanje podpitanja kako bi mu se olakšalo samo prepričavanje.

   Za mlađu djecu predlažemo igre s vodom. Djeca rane dobi jako vole igre i aktivnosti s vodom jer im omogućuju istraživanje svojstva vode, stvaraju osjećaj ugode, djeluju opuštajuće, a također utječu na razvoj senzornih sustava ( osobito taktilne, vizualne i auditivne percepcije)

   Za sljedeću aktivnost potrebno je: posuda sa vodom, spužva ili stiropor, čačkalice, kolaž papir, škare, ljepilo. Od spužve ili stiropora napraviti plutajuću podlogu. Za jarbol neka vam posluže čačkalice na koje ćete od kolaž papira zalijepiti jedro. Kada brodići budu spremni, napunite posudu sa vodom, zaplovite i uživajte!

   Poteškoće s pažnjom i koncentracijom vrlo su česte kod djece. Djeca su vrlo energična i znatiželjna – motivirati ih da sjednu i posvete se nekom zadatku, a da im pri tom ništa ne odvlači pažnju, može biti stvarno težak zadatak. Kao i druge vještine, koncentracija se može vježbati i poboljšati, a djeca koja češće koriste ovakve i slične sadržaje brže i lakše savladavaju gradivo. U nastavku vam donosimo zabavne radne listove koje možete ponuditi djeci.

   S djecom možete i zaigrati društveno – edukativnu igru:“ Putovanje brodom“. Potrebni materijal : Malo deblji papir ili karton, flomasteri (za iscrtavanje),škare, kockica te plastični čepovi  (različite boje).

   Pravila igre: Igru možete igrati sami ili u paru. Ukoliko igrate sami kocku bacate dok ne dobijete broj 1. Ako igrate u paru svaki igrač baca dva puta sve dok ne dobije broj 1. Onaj tko dobije  na kockici 1 staje na „start“ te još jednom baca  i pomiče čep onoliko  polja koliko je dobio na kocki. Ako ste stali na polje na kojem se nalazi broj 1 zadatak je prepoznati boju  ( npr. plavo, što je još plavo?) ; broj 2 – vraćate se 2 polja unatrag; slovo B – navesti jednu riječ koja počinje sa slovom b; slovo R – rastavi na slogove riječ „brod“; slovo O – navedi riječ koja počinje sa slovom o; Pobjednik je onaj tko prvi dođe na  slovo D tj. do  CILJA!

   Nakon odigrane igre djeca mogu nacrtati brod po želji. Pitanja možete mijenjati po vlastitom izboru i tako činiti igru zanimljivijom.

   Kroz ovu igru djeca razvijaju motoričke vještine, mišljenje, pažnju, predčitalačke vještine, uče poštivati pravila te saznaju neke nove pojmove.

   Za kraj zaplešite uz vesele taktove pjesmice „ Pjesma mornara „ ( Dječji zbor Perlice )

   Uživajte u zajedničkim trenucima sa vašim najmanjima i puno pozdrava od vaših odgojitelja: Jadranke, Silvane, Gordane, Jelene i Nikole!

   Komentari isključeni za Tema VII. tjedna – BROD

   Komentiranje nije više moguće

   Ostavite komentar