• Nove objave

 • Najnoviji komentari

  • Arhiva

  • Prikaži sve iz kategorije

  • Prikaži sve iz kategorije

  • PRIPREMA DJECE ZA POVRATAK U VRTIĆ NAKON IZOLACIJE

   PRIPREMA DJECE ZA POVRATAK U VRTIĆ NAKON IZOLACIJE

   Poštovani roditelji,

   Ovim putem želimo vam ukazati na promjene s kojima će se vaše dijete susresti povratkom u vrtić, kako bi mogli dijete pripremiti na izmijenjene okolnosti. Djecu je potrebno pripremiti na promjene na  nova pravila u funkcioniranju skupina, novom načinu ulaska u vrtić, novog odgojitelja…

          Vaša djeca sigurno u svojim glavama imaju sliku kako će se vratiti u staru i poznatu okolinu. Međutim, to je samo djelomično točno. Trebati će se suočiti sa novim promjenama i usvojiti nove obrasce ponašanja. Sve to može biti jako uznemirujuće za dijete i trebati će sigurno vremena da se naviknu na promijenjene okolnosti.

   U nastavku donosimo promjene i prijedloge načina kako da djeca lakše podnesu promjene.

          Nažalost, kao što smo ranije spomenuli, nećemo moći osigurati boravak na koji su djeca navikla odnosno boravak s matičnim odgojiteljem, boravak s prijateljima iz skupine, neće biti u svom matičnom boravku…  Nove epidemiološke mjere zahtijevaju skupine od maksimalno 9 djece. Sastav te skupine neće se mijenjati 14 dana. S djetetom je potrebno o ovome mirno razgovarati i objasniti mu kako mu je ovo prilika upoznati nove prijatelje kao i nove prostore vrtića. Možete ovo i povezati s ljetnim dežurstvom ako su ga imali priliku doživjeti.

           U skladu s preporukama HZZJ i MZO potrebno je prije dolaska u vrtić svaki dan djetetu izmjeriti  tjelesnu  temperaturu. U slučaju povišene tjelesne temperature potrebno se javiti liječniku. U  vrtić  roditelj treba dovesti potpuno zdravo dijete. Ukoliko dijete ne dođe u vrtić jedan ili više      dana roditelj ima obvezu prijaviti odsustvo djeteta u navedenim danima Ustanovi na kontakt telefon  681-515 ili na e-mail našeg vrtića dvmetkovic@gmail.com. Roditelj ima obvezu navesti razlog odsustva     kako ne bi došlo do nesporazuma vezanog uz povratak i liječničke potvrde. Ukoliko je dijete bilo odsutno zbog zdravstvenih razloga obavezno je dostaviti zdravstvenu potvrdu nadležnog pedijatra. U  vrtić ne može ući niti jedno dijete čiji roditelj nije dostavio liječničku potvrdu nakon izostanka djeteta  zbog bolesti.

             Pri dolasku u vrtić također vrijede nova pravila. Prilikom dolaska u vrtić u predvorju će dijete preuzimati odgojitelj koji će ga odvesti u svoju „novu“ dnevnu sobu po unaprijed određenom vremenu dolaska o kojem ćete biti obaviješteni. Nećete moći svoje dijete otpratiti u garderobu. Rastanak će nažalost morati biti na ulazu u zgradu. Roditelj će također preuzimati svoje dijete ispred ulaza tako da je važno da dođete u točno dogovoreno vrijeme kako se ne bi dodatno izlagalo stresu čekanja roditelja. Pri dolasku i odlasku u vrtić potrebno se pridržavati epidemioloških preporuka HZZJ-a (distanciranje 2m). Potrebno je donositi i odnositi obilježeni ruksak s opremom isključivo petkom kada dolazite po dijete te ga predati odgojitelju. Ne možete očekivati veću komunikaciju s odgojiteljem vezano za dijete na ulazu u zgradu. Ako postoji potreba za dužim razgovorom to možete riješiti telefonskim putem s odgojiteljem. Ove situacije možete povezati sa čekanjem reda ispred trgovine, ljekarne i sličnih situacija koje je dijete imalo priliku doživjeti ili vidjeti na TV. Objasnite mu kako je ovakvo ponašanje potrebno, te kako pomaže u sprječavanju širenja virusa. Imate na našoj stranici i slikovnice koje vam mogu pomoći da dodatno objasnite situaciju s COVID virusom.

            Djecu će se upućivati na jače mjere higijene pa ih je potrebno kući podsjećati na potrebu pojačanog zaštitnog ponašanja u skupini. Nažalost, trebat ćete dijete i upoznati kako će biti dosta manje materijala za igru. Preporuka je da se koriste samo materijali koje je moguće svakodnevno prati. Plan je da djeca provode što više vremena vani. U skladu s preporukama HZZJ, neophodno je izbjegavati aktivnosti koje intenzivno ubrzavaju i produbljuju disanje kao trčanje i druge oblike brzog kretanja. Strogo je zabranjeno i igranje u pješčaniku. Neće biti moguć ni susret s drugim skupinama na unutrašnjem i vanjskom prostoru.

            Svjesni smo da će većina vaše dijete opet prolaziti razdoblje adaptacije u vrtiću, ali sukladno epidemiološkim mjerama nećemo mu moći dozvoliti donošenje svojih igračaka i ostalih tješilica izuzev dude. Možete djetetu omogućiti da izabere kući neku omiljenu majicu, hlače ili npr. čarape koje  će nositi i objasniti kako to može nositi umjesto tješilice. Trebate biti dostupni odgojiteljima   za vrijeme boravka djeteta u vrtiću (mobitel, telefon).

   I na kraju, cilj nam je svima da djeca što bezbolnije prihvate nove okolnosti i pravila u vrtiću i zato je važna međusobna suradnja te usklađeno djelovanje svih djelatnika vrtića i vas roditelja. U slučaju potrebe za podrškom možete nam se slobodno obratiti putem e-maila psiholog@vrticimetkovic.hr, p edagog@vrticimetkovic.hr i logoped@vrticimetkovic.hr.

   O daljnjem rasporedu skupina i rasporedu smještaja djece bit ćete obaviješteni.

   Vaš DV Metković

   Komentari isključeni za PRIPREMA DJECE ZA POVRATAK U VRTIĆ NAKON IZOLACIJE

   Komentiranje nije više moguće

   Ostavite komentar