• Nove objave

 • Najnoviji komentari

  • Arhiva

  • Prikaži sve iz kategorije

  • Prikaži sve iz kategorije

  • Kako razgovarati s djecom o koronavirusu

   Kako razgovarati s djecom o koronavirusu

   U vrijeme kada se posvuda oko nas govori o koronavirusu ne smijemo zaboraviti na naše najmlađe. Nemojmo čekati da nam dijete dođe samo s pitanjima, već ga sami trebamo potaknuti na razgovor. Najgore od svega , što možemo učiniti u ovom trenutku, jest izbjegavati temu o epidemiji koronavirusa. Djetetu time šaljemo poruku da je problem zastrašujući i da nešto skrivamo od njega, a brige djeteta tada mogu postati još intenzivnije. Dijete u svojoj glavi može imati iskrivljenu sliku, krivo razumjeti ono što je čulo i sl. Ako razgovaramo s njim o tome dajemo mu priliku da ispravi moguće krive informacije, potičemo ga da govori otvoreno o svojim mislima i strahovima. Ne zaboravite da vas dijete gleda kao svoga zaštitnika. Prilikom razgovora potrebno je svakako voditi brigu o dobi djeteta i stupnju razvoja te u skladu s tim prilagoditi razgovor.

            S mlađom djecom započnite razgovor s onim što već djeca znaju o nekim bolestima te na temelju toga nadograđujte razgovor. S njima prvenstveno razgovarajte o zdravim navikama i higijeni kao prevenciji od bolesti. Naglasite važnost češćeg pranja ruku. Vaša objašnjenja trebaju biti jasna i kratka.

            Djeci iznad šest godina potrebno je objasniti kako se virus širi te kako mogu spriječiti i što mogu učiniti da se ne razbole. Dobro ih je podsjetiti na njihovo iskustvo kad su bili bolesni. Što su tada činili? Iznova ih opet podsjetite na važnost pranja ruku, boravka u kući te na važnost izbjegavanja gužvi. Razgovor možete započeti sa Svi pričaju o virusu, ispričaj mi što si ti čuo/la o tome. Važno je prepoznati njihovu zabrinutost i umjesto Ne trebaš se brinuti potaknuti dijete da prepozna i izrazi svoje osjećaje.

            Svakako obratite pozornost na vrijeme koje vaše dijete provodi ispred ekrana. Djeci ispod dvije godine ne nudite opciju ekrana jer dovodite u pitanje sve aspekte njegova razvoja. Za starije predškolce preporuka je najviše sat i pol ispred ekrana dok za mlađu djecu manje. Potičite dijete na fizičku aktivnost. Ne vodite ih na igrališta i parkove. Provodite vrijeme sa svojim djetetom u prirodi izbjegavajući kontakte s ostalima.

             Pokažite svome djetetu da ste tu. I budite zaista tu. U ovom vremenu potrebno je imati nekoga kome vjerujemo i  tko će nas svojom smirenošću utješiti. Ove situacije su samo podsjetnik koliko smo ranjivi, ali i na to kako smo nedovoljno emocionalno povezani. Nažalost, nekih se vrijednosti sjetimo tek kad shvatimo da su ugrožene.

   Komentari isključeni za Kako razgovarati s djecom o koronavirusu

   Komentiranje nije više moguće

   Ostavite komentar