Prehrana djece predškolske dobi

JELOVNICI

Jelovnik ožujak 2019.

Jelovnik večera ožujak 2019.

Jelovnik za popodnevne skupine ožujak 2019.

Jelovnik veljača 2019.

Jelovnik za popodnevne skupine veljača 2019.

Jelovnik večera veljača 2019.

Jelovnik siječanj 2019.

Jelovnik za popodnevne skupine siječanj 2019.

Jelovnik večera siječanj 2019.

Jelovnik prosinac 2018.

Jelovnik za popodnevne skupine prosinac 2018.

Jelovnik večera prosinac 2018. 

Jelovnik studeni 2018.

Jelovnik za popodnevne skupine studeni 2018.

Jelovnik večera studeni 2018.

Jelovnik listopad 2018.

S obzirom da je predškolska dob vrijeme intenzivnog rasta i razvoja djeteta, veoma je važno ponuditi prehranu sa preporučenim dnevnim unosom hranjivih tvari. Prehrana djeteta treba se sastojati od tri glavna obroka – doručak, ručak, večera – i dva međuobroka – zajutrak i užina, a kako bi se poboljšalo uzimanje hrane, između obroka se ne preporuča suvišno uzimanje slatkiša, grickalica, slatkih napitaka i gaziranih pića koji sadrže puno kalorija, a nedovoljno hranjivih tvari.

Prilikom obroka bitno je ne odvlačiti pažnju drugim sadržajima, poglavito ne gledanjem televizije, slušanjem radija ili igranjem. Preporuča se da obroci budu u predviđeno vrijeme, s odgovarajućim razmacima, te dovoljnog trajanja, u prostoru namijenjenom za jelo.

Svakodnevno je potrebno poticati dijete da:

  • jede raznoliko
  • ne preskače doručak
  • jede svakih 4 do 6 sati (ima tri glavna obroka i dva međuobroka)
  • uravnoteži unos hrane i tjelesnu aktivnost
  • u prehranu uključi dovoljno žitarica, koje su osnovni izvor energije, povrća i voća
  • u prehranu uključi dovoljno hrane koja sadrži kalcija i željeza te bjelančevina
  • izbjegava masnu, slanu i previše slatku hranu

Pravilnim unosom ovih ključnih hranjivih tvari možemo spriječiti mnoge bolesti koje se sve češće javljaju u dječjoj dobi, npr. pretilost, dijabetes, visoki krvni tlak, alergije … ali i mnoge bolesti koje se javljaju u odrasloj životnoj dobi, a posljedica su nepravilnog načina prehrane.

Pravilni način prehrane osigurava potpuni fizički i psihički razvoj djeteta, a dobre prehrambene navike koje dijete usvoji tijekom djetinjstva postavit će temelje u odrasloj dobi.

Prehrana djece u Dječjem vrtiću Metković planira se i provodi prema važećim prehrambenim standardima i normativima, koji su određeni  ”Programom zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima” (NN 121/07).

Također, u DV Metković provodi se i sustav samokontrole zdravstvene ispravnosti (HACCP plan), sukladno zahtjevima Zakona o hrani ( NN 46/07 i 155/08) i Pravilnika o higijeni hrane   (NN 99/07 i 27/08).

Osim kontrole koja se svakodnevno provodi unutar vrtića također se provodi i kontrola od strane Zavoda za javno zdravstvo Dubrovnik, ispostava Metković. Odjeli prehrane i mikrobiologije Veterinarskog instituta Split utvrđuju energetsku vrijednost obroka 1 put u pedagoškoj godini i provode mikrobiološku analizu hrane 2  puta u pedagoškoj godini sukladno ”Pravilniku o mikrobiološkim standardima za namirnice” (NN 46/94) i ”Pravilniku o dopuni i izmjeni Pravilnika o mikrobiološkim standardima za namirnice” (NN 20/01 i NN 40/01 i NN 125/03).